ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα

Εξωδικαστικός Μηχανισμός: Η Αποκάλυψη

21 Αυγούστου 2017

Διαβάστε περισσότερα Των Κουτμερίδου Πάττυ και Νέστορα Αφροδίτης *

 Τα αποκαλυπτήρια έγιναν, ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε και ο επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε. Αλλά τί επιφυλάσσει αυτή η αποκάλυψη; Ποιά τα μικρά γράμματα της όλης διαδικασίας; Ποιοί οι κίνδυνοι; 


Είναι γεγονός πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο αριθμός των ενδιαφερόμενων για την διαδικασία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Από την πρώτη κιόλας ώρα λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατατέθηκαν περισσότερες από 300 αιτήσεις. Αυτό και μόνο καταδεικνύει την τεράστια ανάγκη της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου για εξυγίανση. 

Είναι όμως ξεκάθαρη η όλη διαδικασία; Είναι σαφή τα όρια και τα επικείμενα αποτελέσματα της εντάξεως;

 Σαφώς και όχι! O μέσος επιχειρηματίας δεν οφείλει και δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους κινδύνους του Νόμου, τα όρια του, τις εξαιρέσεις του, τις δεσμεύσεις του και τις επιπτώσεις του. Σαφώς και ένα μεγάλο ποσοστό των αιτήσεων θα απορριφτούν λόγω αυτών των κενών. Σαφώς και κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να απευθυνθεί σε επαγγελματίες με γνώση και εμπειρία εάν θέλει να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα! Ο λόγος είναι απλός. Ο νόμος δεν συμφέρει όλους, κάθε επιχείρηση έχει διαφορετικές ανάγκες, η όλη διαδικασία είναι δύσκολη και το αύριο εξαρτάται σε πολλές περιπτώσεις από αυτό! 

Η όλη διαδικασία δύναται να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες(για μια «μικρή επιχείρηση») έως και 10 μήνες(για μία «μεγάλη επιχείρηση»). Δυνητικά επιλέξιμες -σύμφωνα με αναφορές της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους-είναι 150.000 με 400.000 επιχειρήσεις, υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις, τις οποίες είτε πληρούν ήδη είτε πρόκειται να πληρούν μέχρι και τα τέλη του 2018, οπότε και θα είναι σε ισχύ ο μηχανισμός. 

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα νομικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής για αναδιαρθρώσεις χρεών έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018 οπότε και παύει να ισχύει ο σχετικός Νόμος, ενώ η είσοδος στην σχετική πλατφόρμα είναι προσβάσιμη μέσω των διαδικτυακών τόπων είτε της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), είτε της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (www.gsis.gr). 

Η ιστορία, φυσικά, θα δείξει κατά πόσο το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για το νέο αυτό Μηχανισμό θα παραμείνει αμείωτο και, κατά συνέπεια, κατά πόσο θα δικαιωθούν οι προβλέψεις των αρμοδίων περί συνολικής απομείωσης των εν γένει ληξιπρόθεσμων οφειλών μέσω της εφαρμογής του Νόμου.

 Θα πρέπει, ωστόσο, στα πλαίσια αυτά να διευκρινιστεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους προς ένταξη επιχειρηματίες ότι δεν υπάγονται στη διαδικασία ρύθμισης του Νόμου 4469/2017 όλες ανεξαιρέτως οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις τους! Υπάρχουν και κάποιες σημαντικές και αυστηρώς ορισμένες εξαιρέσεις. Το άρθρο 2 παρ. 4,6,7 του Ν. 4469/2017 προβλέπει τις συγκεκριμένες κατηγορίες αυτών οι οποίες επιγραμματικά είναι: 

  • Όλες οι απαιτήσεις που έχουν γεννηθεί μετά την 31-12-2016. 
  • Απαιτήσεις «μικρών πιστωτών» της επιχείρησης. Μικροί πιστωτές θεωρούνται οι δανειστές της επιχείρησης, με απαιτήσεις οι οποίες: (α) δεν υπερβαίνουν ατομικά για κάθε πιστωτή το ποσό των 2.000.000 € και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους του οφειλέτη, (β) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 20.000.000 € και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους του οφειλέτη. Όμως, αν οι απαιτήσεις των μικρών πιστωτών υπερβαίνουν αθροιστικά είτε το ποσό των 20.000.000, είτε συνολικό ποσοστό 15% του χρέους του οφειλέτη, θα συμμετάσχουν στη ρύθμιση οι πιστωτές με τις μεγαλύτερες κατά σειρά απαιτήσεις μέχρι το ως άνω όριο. 
  • Απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων. 

Οι απαιτήσεις αυτές και οι συγκεκριμένη πιστωτές δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία ούτε να λαμβάνουν σχετική προς αυτό πρόσκληση, δεν επιτρέπεται δε να υπολογιστούν στην απαρτία και πλειοψηφία που απαιτείται για την επίτευξη συμφωνίας και επομένως δεν δύνανται να ρυθμιστούν μέσω της συμβάσεως αναδιάρθρωσης οφειλών που καταρτίζεται μεταξύ του οφειλέτη και της πλειοψηφίας των πιστωτών. 

Εξίσου σημαντικό σημείο του Νόμου είναι και το γεγονός ότι θα πρέπει να αναφέρονται στην αίτηση προς ένταξη και τυχόν συνοφειλέτες και εγγυητές οφειλών. Ορίζεται ότι «συνοφειλέτης» θεωρείται κάθε πρόσωπο που ευθύνεται εκ του Νόμου ή δυνάμει σύμβασης για την εξόφληση μέρους ή του συνόλου των χρεών της επιχείρησης. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα ομόρρυθμα μέλη Ο.Ε. ή Ε.Ε., καθώς και ο εγγυητής, ο οποίος έχει αναλάβει έναντι συγκεκριμένου πιστωτή την εξόφληση υποχρεώσεων του οφειλέτη. 

Η αίτηση είναι απαράδεκτη και, συνεπώς, -εκ προοιμίου- απορριπτέα, όταν δεν συνυποβάλλεται από τα ομόρρυθμα μέλη προσωπικών εταιρειών αλλά και από τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ευθύνονται εις ολόκληρο με τον οφειλέτη. Η τύχη μιας τέτοιας αιτήσεως επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του πιστωτή ο οποίος με την ρητή συναίνεση του δύναται να θεραπεύσει την κατάσταση. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι πιστωτές, θα πρέπει να συμφωνήσουν οι πιστωτές με την πλειοψηφία των απαιτήσεων για τις οποίες έχει δοθεί εγγύηση (βλ. άρθρο 4 παρ. 3 Ν. 4469/2017). 

Χωρίς τη συναίνεση αυτή, η πλειοψηφία των υπολοίπων πιστωτών διατηρεί μεν την ευχέρεια να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας, στην περίπτωση όμως αυτή οι απαιτήσεις των μη συναινούντων πιστωτών δεν ρυθμίζονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών. Να σημειωθεί δε ότι σε αυτή την περίπτωση η απαίτηση του πιστωτή ή των πιστωτών, υπέρ των οποίων ευθύνεται ο συνοφειλέτης, εξαιρείται συνολικά από τη διαδικασία του Ν. 4469/2017 ενώ ο μη ρυθμιζόμενος πιστωτής δεν εμποδίζεται να προχωρήσει και σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος του οφειλέτη. 

Οι ανωτέρω σύντομες αναφορές σε κάποια κομβικά σημεία του Νόμου 4469/2017, στα «μικρά γράμματα» αυτού, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα σωστής και ώριμης επιλογής συνεργατών που θα συνδράμουν τον επιχειρηματία στη πλήρη και ορθή συμπλήρωση της αίτησης του αλλά και γενικά στη διευθέτηση της όλης διαδικασίας μέχρι το τελικό στάδιο αυτής ήτοι την οριστική και αποτελεσματική διευθέτηση των χρεών του και την εξυγίανση της επιχείρησής του. 

Μία νέα σελίδα ανοίγει, μία σελίδα προς την πολυπόθητη εξυγίανση, μία σελίδα χωρίς τα βάρη του δύσκολου παρελθόντος, μία επόμενη μέρα. Είναι φρόνιμο και ωφέλιμο να την εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί και πρέπει να πάει μπροστά! * Συνεργάτες δικηγόροι της Δικηγορικής Εταιρίας «Ζάχος Δ. – Παπαμιμίκος Α. & Συνεργάτες» Δικηγορική Εταιρία «Rhetor Law Firm»

Πηγή: myportal.gr