O Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων, GDPR (General Data Protection Regulation) είναι ένας Νέος Κανονισμός που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρχές του 2016, ισχύει από τις 25 Μαΐου 2018 και καθιερώνει ένα ενιαίο νομικό πλαίσιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θεσπίζει νέους κανόνες μεταβάλλοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί συλλέγουν, επεξεργάζονται και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα κάθε μορφής.

Η Δικηγορική Εταιρία Rhetor με τους πιστοποιημένους συνεργάτες της στον τομέα των Προσωπικών Δεδομένων, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προς τις επιχειρήσεις για την συμμόρφωση τους με τον Νέο Κανονισμό.

Γιατί από τις 25 Μαΐου 2018 ο Κανονισμός αυτός είναι σε ισχύ και υποχρεώνει  πρακτικά όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης – ανεξαρτήτως κλάδου, οικονομικής δραστηριότητας και μεγέθους – να συμμορφωθούν για να μπορούν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται.

Ο Nέος Kανονισμός φέρνει νέες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σχετικά με:

  • την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σε όλο τον κύκλο ζωής τους(π.χ όνομα & επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η διεύθυνση κατοικίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού αλλά και η διεύθυνση IP του ηλεκτρονικού υπολογιστή
  • τη δυνατότητα μεταφοράς τους σε άλλες χώρες
  • την προστασία των δικαιωμάτων των φυσικών προσώπων
  • την ασφάλεια (εμπιστευτικότητα, ακεραιότητα, διαθεσιμότητα) των δεδομένων
  • τις ενέργειες γνωστοποίησης που οφείλει να κάνει η επιχείρηση σε περίπτωση παραβίασης.

Τι θεωρούμε
προσωπικά δεδομένα;

Πρόκειται για κάθε πληροφορία που σχετίζεται και χαρακτηρίζει ένα φυσικό πρόσωπο όπως είναι: το όνομα & το επάγγελμα, η οικογενειακή κατάσταση, η ηλικία, η διεύθυνση κατοικίας, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού αλλά και η διεύθυνση IP του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα: τα δεδοµένα που αφορούν φυλετική ή εθνική προέλευση, πολιτικά φρονήµατα, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, τη συµµετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι πληροφορίες σχετικά µε το ιατρικό ιστορικό, την ερωτική ζωή και τις ποινικές διώξεις ή καταδίκες.

Τι κυρώσεις θα έχω
εάν δεν συμμορφωθώ
με τον GDPR;

Πρόκειται για έναν Κανονισμό που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αγνοήσει καθώς τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι υπέρογκα και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα της επιχείρησης. Το πρόστιμο μπορεί να φτάσει έως 20.000.000 ευρώ ή έως και το 4% του συνολικού παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών του προηγούμενου οικονομικού έτους.

Ήδη η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών και έχει επιβάλλει το πρώτο πρόστιμο.

Τι υπηρεσίες παρέχει η Rhetor Law Firm
σε επιχειρήσεις και οργανισμούς
σχετικά με το GDPR;

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από τις επιχειρήσεις και απαιτεί:

Εξειδίκευση στη νομοθεσία περί Προστασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Η Rhetor Law Firm με τους πιστοποιημένους  συνεργάτες  της  παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις προς τις επιχειρήσεις για την συμμόρφωσή τους με τον Νέο Κανονισμό.

Ποια είναι τα βασικά στάδια
ενός  προγράμματος συμμόρφωσης GDPR;

1.

Έρευνα και καταγραφή του είδους προσωπικών δεδομένων που συλλέγει ή χειρίζεται η κάθε επιχείρηση.

2.

Αναγνώριση κινδύνων και αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης συλλογής και διαχείρισης προσωπικών δεδομένων της εταιρίας και των απαιτήσεων του GDPR (GAP Analysis).

3.

Έκθεση συμμόρφωσης με τον GDPR.

4.

Νομική επιμέλεια όλων των συμβάσεων συλλογής και επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων.

5.

Ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού της εταιρίας σχετικά με τον GDPR και τις αλλαγές που αυτό επιφέρει στις διαδικασίες της επιχείρησης.

6.

Σύνταξη πρωτόκολλου διαχείρισης κινδύνων. Πως θα αντιδράσει η εταιρία σε περίπτωση διαρροής προσωπικών δεδομένων;

https://rhetor.gr/wp-content/themes/salient/css/fonts/svg/basic_smartphone.svg

Επικοινωνήστε με κάποιον συνεργάτη μας
για περισσότερες πληροφορίες

+0030 2310235622

ή συμπληρώστε τη φόρμα!